Centrul de Intervenție Precoce VOINICEL, cu suportul UNICEF Moldova, în cadrul parteneriatului cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM, continuând procesul de dezvoltare a serviciilor de Intervenție Timpurie pentru copilul cu dizabilităţi la nivel național, a organizat la 1 martie 2019 masa rotundă „Provocări și perspective în cooperarea dezvoltatorilor Serviciului medico-social de Intervenție Timpurie în Copilărie în regiunile Republicii Moldova”.
Evenimentul a întrunit prestatori de servicii de Intervenție Timpurie în Copilărie (ITC) cu experiență, dar și pe cei care lucrează activ la dezvoltarea serviciilor ITC la nivel național, beneficiari și specialiști cheie din diferite domenii și organizații partenere (Institutul Mamei și Copilului, Centrul Republican de Reabilitare a Copiilor, Lumos Foundation Moldova, Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității, Alianta Organizatiilor pentru Persoane cu Dizabilitati, CCF/ HHC Moldova, Consiliul Republican de Asistență Psihopedagogică, etc.). Interesul a fost unul viu, nu impus. Au fost raportate numeroase succese în crearea sistemului ITC: realizarea unui curs de instruiri inițiale în ITC a specialiștilor în 21 de raioane/municipii ale țării, inițierea instruirilor mai aprofundate a specialiștilor implicați în ITC în metode de evaluare și abilitare a copilului mic, elaborarea primului Curriculum în ITC și a Manualului respectiv, contractarea serviciilor de către CNAM în 5 instituții din republică, deschiderea Secției de ITC regionale din Bălți, Centre de ITC în dezvoltare la Florești, Criuleni – sunt pe departe toate reușitele raportate de vorbitori.
Printre provocări și bariere au fost enumerate: reticența personalului administrativ al instituțiilor medicale de Stat, APL-urilor pentru implementarea unui nou tip de servicii, insuficiența surselor financiare; insuficiența comunicării/colaborării intersectoriale dintre diferite servicii medico-sociale active în raioane (IMSP/centre private de reabilitare copii, Echipe mobile etc.); deficitul și migrarea excesivă a profesioniștilor.
Evenimentul a trasat noi căi de consolidare a forțelor și noi căi de colaborare dintre toți actorii în domeniul asistenței medico-sociale copiilor din republică. Sperăm la noi succese!